Ibland saknar man potatis i alla dess former, men kanske framför allt i form av en krämig gratäng. Man kan nästan lura någon att det är vanlig potatis i denna rättikagratäng fast det givetvis inte är det. Sjukt gott tillsammans med majskycklingfilé och hemmaslagen bearnaise.

2 stora rättikor
100 g Philadelphiaost
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
3 dl riven cheddar
Färsk timjan
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar

Gör så här: Skala och skiva rättikan i cirka 2 millimeter tjocka skivor. Koka dessa i saltat vatten i cirka 15 minuter. Sila bort vattnet och lägg i en ugnsform. Blanda samman övriga ingredienser i en skål och häll sedan över detta. Blanda runt lite så att gräddblandningen kommer ner emellan rättikan. Grädda i ugnen i 200 grader i cirka 20-30 minuter. Låt stå och svalna lite innan servering så att vätskan stabiliserar sig något.